Geldgebrek

Stichting Dorpenzorg is een initiatief van zes bewonersorganisaties uit de gemeente Emmen

Geldgebrek

26 augustus 2022 Niet gecategoriseerd 0

Er gaat geen dag voorbij of we lezen dat de gasprijzen weer zijn gestegen, de boodschappen duurder zijn geworden en dat steeds meer mensen de touwtjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.

Dit terwijl oliemaatschappijen, energiemaatschappijen en supermarktketens enorme winsten maken. Waarom worden deze winsten niet extra belast zodat op deze manier meer geld beschikbaar komt om de prijzen van (gezond) voedsel laag te houden, meer subsidie op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid zodat we van het gas af kunnen en zelf onze elektriciteit kunnen opwekken voor onze huizen. 

Ik las dat minister Rob Jetten gemeentes dwingt om hun gas duurder in te kopen, wanneer hij voet bij stuk houd dan zal er een domino effect ontstaan die er voor zorgt dat steeds meer Nederlanders financieel in de problemen komen. Reken maar na: uw gemeente moet 5 tot 10 keer zoveel gaan betalen voor hun energie. Dat betekend een verliespost op de begroting, deze zal moeten worden gecompenseerd. Hoe? Naar alle waarschijnlijkheid door het verhogen van gemeentelijke belastingen, echter zullen hierdoor een grotere groep inwoners in de problemen komen. Gevolg? inwoners met geldgebrek en een gemeente met geldgebrek. 

Dan het sociale effect: men kan zich niet meer veroorloven om lid te zijn van een vereniging of mee te doen aan activiteiten. Dit brengt een toename van eenzaamheid met zich mee, bijkomend raken deze mensen ook uit het zicht van de zorg en andere hulpverleners en dat zorgt op zijn beurt weer voor een toename van de kosten in de gezondheidszorg omdat het aantal extreme gevallen dan ook zal toenemen.

Ik ben geen doemdenker, integendeel, noch kan ik de toekomst voorspellen. Maar iedereen met enig besef van realiteit ziet dit aankomen.

Daarom:

Laat onze politici ook eens buiten verkiezingstijd uit die ivoren toren komen en met beide voeten stevig op de grond ervaren hoe de realiteit er uitziet. Wat zou ik graag de leden van de 1e, 2de kamer en het kabinet een week lang laten meelopen met onze vrijwilligers en de zorgverleners die in onze gemeente werkzaam zijn. Of de politici een maand lang in een huurwoning zetten en rond laten komen van een minimum. 

Zal dit ooit gebeuren? Ik denk het niet want daar is namelijk lef voor nodig, maar maar rasoptimist die ik ben leg ik de uitdaging toch in Den Haag neer.